NEWS-LIFE.GR

Ο Σπύρος Σαραμάντης ξεχωρίζει για τη «δυνατή λαϊκή φωνή του»

Ο Σπύρος Σαραμάντης ξεχωρίζει για τη «δυνατή λαϊκή φωνή του», την «ιδιόρρυθμη και ανεπανάληπτη», που «έχει ταυτιστεί απόλυτα με το λαϊκό τραγούδι» για την παρουσία του που «γεμίζει την πίστα», για «τις καταπληκτικές του ερμηνείες», σύμφωνα με μερικά μόνο από τα σχόλια του τύπου. Διακρίνεται για το ταλέντο, το ήθος και τον επαγγελματισμό του, υπηρετώντας με πάθος και συνέπεια το λαϊκό τραγούδι για πάνω από δύο δεκαετίες.

Ο Σπύρος Σαραμάντης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9 Αυγούστου από γονείς Καβαλιώτες. Λίγο καιρό μετά τη γέννησή του η οικογένειά του μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Εκεί πήρε τα πρώτα ερεθίσματα στο λαϊκό τραγούδι και ξεχώρισε για το ταλέντο του από πολύ μικρή ηλικία. To 1990 έχει πια επιστρέψει με τους δικούς του στην Αθήνα και τη χρονιά εκείνη κάνει τα πρώτα βήματά του στην πίστα στο κέντρο «Ν. Λουζιτάνεια» στο Αιγάλεω. Λίγο μετά ξαναβρίσκεται τη Θεσσαλονίκη και ξεκινά εμφανίσεις στην «Καλύβα» με τη Μαριάνθη Κεφάλα. Από τότε μένει και εργάζεται συνεχώς εκεί, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, που έχει πάντα ξεχωριστή θέση στην καρδιά του.

Συνεργάζεται με κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του λαϊκού τραγουδιού όπως οι: Ζαφείρης Μελάς, Β. Καρράς, Αντύπας, N. Μακρόπουλος, Πάολα, Ν. Κουρκούλη, Χ. Πάζης, Δ. Χρυσοχοϊδης, Λένα Παπαδοπούλου, Β. Τερλέγκας, Σωτηρία Μπέλλου, Πίτσα Παπαδοπούλου, Κατερίνα Στανίση, Σπύρος Σπυράκος, Καίτη Γκρέυ, Χαρούλα Λαμπράκη, Ρία Κούρτη, Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, Χαρούλα Ντάνου, Γιάννης Βλάσης, Γιώργος Καμπουρίδης, Ζιγκ Ζαγκ, Θέμης Αδαμαντίδης, Χρύσανθος και Γιώργος Μαργαρίτης.

Η καριέρα του απογειώνεται στα μεγαλύτερα νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας του: Μαμούνια, Στοά, Γκάζι, Μούσες, Αυλαία, Gala, Κοσμοδρόμιο και Λεωφόρος σείονται από τις «Χαρακιές», τα «Γυάλινα φιλιά» και πολλές ακόμα επιτυχίες.Πραγματοποιεί επίσης εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό (Καναδάς, Ισραήλ, Γερμανία, Τουρκία) που τον καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή στο ευρύ κοινό, καθώς ξεχωρίζει για τη γνήσια λαϊκή φωνή του. Το 1991 κυκλοφορεί το πρώτο του LP με τίτλο «Για τα μάτια του κόσμου» από την εταιρεία SYMBANSOUND και μέχρι σήμερα ακολουθούν 20 προσωπικά albums καθώς και συμμέτοχές σε άλλα 4. Κατά τη διάρκεια της δισκογραφικής του πορείας χάρισε στο κοινό του λαϊκού τραγουδιού πολλές επιτυχίες μεταξύ των οποίων: Στου καθρέφτη το γυαλί (Γυάλινα φιλιά), Πω πω μια ταραχή, Για τα μάτια σου μόνο, Παιχνίδια και τρέλες, Αμαρτωλή, Γίνεται χαμός, Άστη να φύγει, Καλά στέφανα καρδιά μου, Χαρακιές, Μιλάς εσύ, Όνειρο, Θα με θυμηθείς, Έγκλημα, Ατέλειωτες ώρες, Έβαλες φωτιά στα όνειρά μου, Τσαλιμάκια, Φύγε σκέψη μου, Θα θέλεις να γυρίσεις, Μη σε νοιάζει, Πες μου να φύγω, Ο άνθρωπός σου και πολλά άλλα.

Σε αυτόν εμπιστεύτηκαν τα τραγούδια τους πολλοί από τους σημαντικότερους έλληνες δημιουργούς όπως οι: Δημήτρης Ρακιντζής, Ιωσήφ Σαρασίδης, Νεκτάριος Μπήτρος, Ευάγγελος Κουζέλης, Σάββας Ηλιάδης, Χάρης Κωστόπουλος, Λευτέρης Παταρώκης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Κώστας Πίτσος, Κώστας και Τάκης Σούκας, Λευτέρης Ζέρβας, Λάκης Τσώλης, Ηλίας Μπάσιος, Θανάσης Χάρος, Αντύπας, Αντώνης και Νάκης Πετρίδης, Δημήτρης Βαρσαμίδης και Δημήτρης Γιώτης. Το τελευταίο διάστημα ο Σπύρος Σαραμάντης ζει και εργάζεται στην Αθήνα.